Op zaterdag 15 oktober 2022 werd voor de vijftigste keer de Bietenoptocht gehouden. Om half zeven werd door de jury gestart met het bekijken van de bieten. De opdracht om iets met molens te doen was door de kinderen goed begrepen. De jury had een moeilijke taak om uit al die molenbieten de mooiste te kiezen. Maar dat is hun toch gelukt. Hierna vertrokken ongeveer 150 kinderen en ouders met hun versierde bieten voor een rondtocht door het dorp. Hierbij werden zij voorafgegaan door de drumfanfare FBL uit Leiden, aangevuld met leden van de drumfanfare VIOS uit Zoeterwoude. We werden verast door hun, want alle instrumenten waren voorzien van mooie feestverlichting. Hierdoor werd het allemaal nog feestelijker.

Bij terugkeer bij de molen de Haas, die dit jaar 250 jaar bestaat, speelde zij nog een mooi afsluitnummer.

Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en ontvingen zij een cadeaubon, uiteindelijk gingen alle kinderen met een cadeautje en wat lekkers richting huis.   

De ECB wil de molenaars van korenmolen De Haas, de vrijwilligers van de Historische Kring, haar eigen vrijwilligers voor hun inzet.

Verder gaat onze dank uit naar De Vermeulen Groep, Gräper BV, Hubert van Straalen en Helge van Kalken. De Bietenoptocht was niet mogelijk geweest zonder bieten, dus een speciale dank je wel aan Giel van Eeden Petersman voor het leveren van de bieten.