Het lijkt een vanzelfsprekendheid elk jaar: Koningsdag met vrijmarkten en spellen, de Dodenherdenking op 4 mei, 5 Mei festiviteiten zoals de Libertytour en elke vijf jaar een bevrijdingsbrunch of gewoon de kermis. Bijzondere gebeurtenissen in onze dorpen, georganiseerd door lokale verenigingen, die vele inwoners aanspreken. 

2020 zou een bijzonder jaar worden: het jaar waarin we vieren dat Nederland 75 jaar geleden haar vrijheid terug kreeg. 2020 is een bijzonder jaar, maar dan heel anders dan we ons voorgesteld hadden. Het onvoorstelbare is gebeurd.

Juist nu ervaren we aan den lijve, dat we beperkt zijn in ons doen en laten. Geen groots gevierde Koningsdag, geen extra aandacht voor de mensen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog en geen grote feesten om de bevrijding te vieren. Het afgelasten van feesten is niet leuk, maar het niet doorgaan van de lokale dodenherdenkingen doet pijn.

De boodschap van het herdenken op 4 mei en het vieren op 5 mei heeft nog niets aan kracht ingeboet. Daarom is gekeken naar wat wel kan. Welke vertrouwde elementen van beide dagen kunnen ‘gewoon’ of ‘anders dan gewoon’ doorgaan.

 

4 mei

Elk element op deze dag heeft een bijzondere lading. Helaas kunnen grote bijeenkomsten, zoals de herdenkingsdienst in de Brugkerk en de stille tochten, niet doorgaan. Maar wat kan er wel? 

Wij vragen u de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Het gemeentebestuur zal op deze dag op een niet nader bekend te maken moment een krans leggen bij de monumenten in onze dorpen. Beeldmateriaal hiervan zal later die dag op Studio Alphen te zien zijn.

Het staat u vrij in de dagen rond 4 mei zelf bloemen neer te leggen bij de monumenten. Doe dit veilig: niet in groepen (max. drie personen) en op afstand van anderhalve meter van anderen. Dit hoeft niet perse op 4 mei. U kunt ook digitaal bloemen bij het monument leggen, via de website www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten.

Vanaf half 6 zal via Studio Alphen ook de kranslegging bij het monument aan het Burgemeester Visserpark door de burgemeester met de gebruikelijke toespraak te zien zijn. Deze opnamen zullen eerder die dag worden opgenomen. 

Van 10 voor 8 tot 2 voor 8 zullen de klokken van de Bernarduskerk in de Groenendijk, de Ontmoetingskerk en de Brugkerk in Koudekerk luiden.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om de nationale herdenking op de televisie te volgen.

Benthuizenaren worden opgeroepen om op 4 mei om 20:00 uur tijdens de twee minuten stilte voor de eigen woning in de tuin of op het balkon te gaan staan. Zoals al eerder via de Facebookpagina van de ECB is vermeld en in navolging op het verzoek van het Nationaal Comité, worden trompettisten gevraagd de taptoe (Last post) te blazen, voorafgaande aan de twee minuten stilte. Ook dit weer vanuit de deuropening, de tuin of het balkon.

 

5 mei

Geen feesten, maar een oproep aan allen om de gehele dag uitbundig te vlaggen!

’s Avonds kunt u voor de televisie meezingen bij het 5 Mei-concert in Amsterdam.

Till we meet agian!

 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u terecht bij de lokale verenigingen.

Oranjevereniging Koudekerk aan den Rijn

Comité 4 mei Hazerswoude

Evenementen Commissie Benthuizen