De Historische Kring Benthuizen is de afgelopen jaren bezig geweest met het mogelijk maken van een monument voor de gevallen slachtoffers uit Benthuizen uit de Tweede wereldoorlog. Begin mei wordt dit monument geplaatst, mede dankzij de financiële steun het Erfgoedfonds en de Gedenkgroep uit Benthuizen en andere sponsoren. Het monument zal worden geplaats bij Begraafplaats Vrederust.

Op zaterdag 4 mei worden in Benthuizen allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Namens alle inwoners van Benthuizen zullen er, na de 2 minuten stilte om 20:00 uur, bloemen gelegd worden bij het nieuwe monument bij de Algemene Begraafplaats aan de dr. Albert Schweitzerlaan. Graag nodigen we de inwoners van Benthuizen uit hierbij aanwezig te zijn.

Op zondag 5 mei wordt het bevrijdingsvuur door lopers van de gemeente Alphen aan den Rijn opgehaald uit Wageningen en naar Alphen aan den Rijn gebracht. In Alphen verzamelt een stoet van legervoertuigen, die vervolgens het vuur verder rondbrengen door de gemeente. Vanuit Benthuizen zullen kinderen het vuur gaan ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Daar wordt bij het monument bij Algemene Begraafplaats het bevrijdingsvuur ontstoken.

Programma:

Za 4 mei

19:45 uur Verzamelen bij de Algemene Begraafplaats Vrederust aan de dr Albert Schweitzerlaan

20:00 uur Twee minuten stilte, aansluitend worden er bloemen gelegd bij het monument en zullen leerlingen van de basisscholen van Benthuizen een gedicht voordragen.

 

Zo 5 mei

Rond 15:15 uur aankomst bevrijdingsvuur en de stoet legervoertuigen bij het monument in

Benthuizen. Het wordt zeer op prijs gesteld als de inwoners van Benthuizen op 5 mei de vlag uithangen. De route door Benthuizen loopt via de Westzijdeweg, Heerewegh, Dorpsstraat, Dr. Albert Schweitzerlaan. De Dr. Albert Schweitzerlaan zal tijdens het aansteken van het bevrijdingsvuur tussen de Ochtenstraat en Bentwoudlaan zijn afgesloten.