verslagen

Afgelopen zaterdag, 24 november, kwam Sint aan in Benthuizen. Sint heeft altijd een erg drukke agenda, dus had hij voor het vervoer een helikopter geregeld. Helaas kon deze door de mist niet opstijgen. In allerijl moesten de Sint en zijn Pieten ander vervoer regelen naar Benthuizen. De Sint kwam met een aantal Pieten in de koets en de rest van de Pieten kwam per tractor en fiets aan. Dit is natuurlijk niet zo snel als een helikopter, dus de Sint kwam een minuut of 10 later aan dan verwacht. Per optocht, onder leiding van de Pietenband uit Den Haag, ging alle kinderen achter de koets aan. De optocht eindigde bij dorpshuis de Tas, waar wethouder Schotanus de Sint hartelijk welkom heette in het dorp.

Sint had voor de prijswinnaars van de kleurwedstrijd een cadeautje meegenomen en nam buiten en binnen uitgebreid de tijd om alle kinderen een handje te geven of met ze op de foto te gaan. In de Tas was clown Barrino aanwezig om alle kinderen te vermaken met zijn grappen, grollen en ballonfiguren. Even na vieren vertrokken de Sint en Hoofdpiet. De andere Pieten bleven nog gezellig bij de kinderen. De ECB wil PLUS Verheul, Fa. Hijdra, koetsier Wim Huegenin, aannemersbedrijf Gräper, De Tas Dorpshuis & Eetcafé, Barry van der Salm, Benthuizer Tennis Club en vrijwilligers hartelijk danken voor hun bijdrage en inzet.

Op 7 oktober 2018 werd weer de jaarlijkse Rabobank Bietenoptocht gehouden in Benthuizen. Het thema dit jaar was ‘Sprookjes’. 's Morgens konden er bieten, geleverd door familie van Straalen, opgehaald worden bij molen de Haas. Voor degenen die het niet zelf kunnen, werd de biet ter plekke uitgehold, met dank aan Hans de Wit. Zo’n 60 kinderen zijn creatief aan de slag gegaan en hebben hun biet veranderd in een prinses, koets, snoephuisje, sprookjesdieren, kabouter of kasteel.

Vanaf 18:30 uur werden alle kunstwerken aan de jury getoond. De jury had vervolgens de moeilijke taak om in elke leeftijdscategorie de mooiste biet uit te zoeken.

Om zeven uur ging de optocht van start, onder begeleiding van de drumfanfare Vios uit Zoeterwoude. Naast kinderen met een versierde biet, liepen ook veel kinderen met een mooi verlichte lampion mee, waarvan een deel zelfgemaakt. Na een rondgang door het dorp,waarbij op het eind jammer genoeg een klein buitje uit de lucht kwam vallen, eindigde de hele stoet om 20:00 uur weer bij de molen De Haas.

Terug bij de molen de Haas werden de winnaars bekend gemaakt en kregen alle kinderen een klein cadeautje en een zakje chips.

De ECB wil alle sponsoren en vrijwilligers bedanken voor het mogelijk maken van de Rabo Bietenoptocht.

Op  Zaterdag 3 februari 2018 werd in de Hoeksteen te Benthuizen weer de jaarlijkse Hobbyshow gehouden.  Ook dit jaar was er weer een grote variëteit aan hobby's, door 15 hobbyisten aan het publiek getoond.

Gedurende dag was het, ondanks het natte weer,  een komen en gaan van mensen. Een aantal hobbyisten verkochten hun zelf gemaakte spullen en bezoekers deden leuke ideeën op om thuis te gaan doen. Een publiekstrekker dit jaar waren de kleurrijke vogels van de vogelvereniging Vogel Vreugd.

De ECB wil alle deelnemers, bezoekers en de sponsor Plus bedanken voor een zeer geslaagde dag.

Om 09:00 uur stonden de muziek van TTH klaar om in optocht door Benthuizen te gaan. Een bontgekleurde optocht van versierde fietsen, steppen, skelters en kinderwagens trok door het dorp. Petje af voor de verkeersregelaars die in alle vroegte klaarstonden om alles veilig te laten verlopen. Even voor tienen arriveerde het gezelschap op de markt. Daar stond wethouder de heer Schotanus klaar om de markt te openen.
Het Wilhelmus werd ten gehore gebracht en de vlag werd gehesen door de heer Cor Boonstra. De heer Boonstra is één van de oprichters van de Evenementen Commissie Benthuizen, welke dit jaar 50 jaar bestaat. De Historische Kring had ter gelegenheid hiervan hun kraam vol hangen met foto’s en krantenartikelen van de ECB. Voor de oud-bestuursleden was een terras ingericht waar zij konden genieten van een lekker kopje koffie en een oranje tompouce.


Op de markt was het gezellig druk. De bezoekers konden genieten van de muziek van popkoor Mikado, kijken naar een demonstratie van de NAS en tennissen op mini-tennisbanen van BTC .Veel organisaties en goede doelen presenteerde zich op de markt en de brandweer was actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De ECB dankt alle vrijwilligers, Fortune, Profile Hans Janssen, Plus Verheul, Hijdra, Vermeulen Traffic, Jongerius, Gräper, Eljo kraamverhuur en de gemeente Alphen aan de Rijn voor hun inzet en bijdrage deze dag.

Op zaterdagmiddag 25 november jl stond een bezoek aan Benthuizen op de agenda van Sinterklaas, dat stond keurig aangegeven op het spandoek op de Heerewegh, gemaakt door Cler Autoreclame. Dit jaar wilde de Sint Benthuizen met de boot bezoeken, maar Pakjesboot 13 past niet in de Ringvaart. Gelukkig waren de schippers Piet en Walther zo vriendelijk om met hun bootje de Sint en zijn Pieten op te halen bij de stoomboot. Eén Piet had echter de boot gemist en was te voet naar Benthuizen gekomen. Hij rende door het dorp op zoek naar de Sint. Door het zingen van de vele kinderen die op de Sint stonden te wachten, kon de Piet de aanlegsteiger vinden en werd daar verenigd met Sinterklaas en de andere Pieten.

Sinterklaas nam eerst uitgebreid de tijd om met de aanwezige kinderen, ouders, opa’s en oma’s handjes te schudden en een praatje te maken, alvorens zich bij de Wethouder de Leest en meneer John van de ECB te melden op het podium van de aannemersbedrijf Gräper.

Na het welkomstwoord, namen Wethouder de Leest, Sinterklaas en de Hoofdpiet plaats in de koets van koetsier Wim Huegenin, die de Sint al vele jaren lang rondrijdt in Benthuizen. Tijdens de rondrit zorgde de Scouting PietenDrumband uit Den Haag voor de muziek. De Pieten deelde volop strooigoed uit, dat ze eerder bij Plus Verheul hebben ingeslagen.

De optocht eindigde weer bij dorpshuis de Tas, waar iedereen binnen warm kon worden. In het dorpshuis werden de kinderen vermaakt met de grappen en grollen van clown Barrino.

De Kleurpieten hebben uit de ruim 150 ingeleverde kleurplaten de mooiste uitgezocht, waarna de Pieten bij de firma Hijdra een cadeautje zijn gaan uitzoeken voor de prijswinnaars. De cadeaus werden In dorpshuis de Tas uitgereikt aan de prijswinnaars en vele kinderen gingen met de Sint en/of zijn Pieten op de foto.

De stichting Evenementen Commissie Benthuizen bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage aan deze dag. Foto’s van de intocht kunt u vinden op de Facebook pagina van ECBBenthuizen.