verslagen

Op zaterdag 15 oktober 2022 werd voor de vijftigste keer de Bietenoptocht gehouden. Om half zeven werd door de jury gestart met het bekijken van de bieten. De opdracht om iets met molens te doen was door de kinderen goed begrepen. De jury had een moeilijke taak om uit al die molenbieten de mooiste te kiezen. Maar dat is hun toch gelukt. Hierna vertrokken ongeveer 150 kinderen en ouders met hun versierde bieten voor een rondtocht door het dorp. Hierbij werden zij voorafgegaan door de drumfanfare FBL uit Leiden, aangevuld met leden van de drumfanfare VIOS uit Zoeterwoude. We werden verast door hun, want alle instrumenten waren voorzien van mooie feestverlichting. Hierdoor werd het allemaal nog feestelijker.

Bij terugkeer bij de molen de Haas, die dit jaar 250 jaar bestaat, speelde zij nog een mooi afsluitnummer.

Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en ontvingen zij een cadeaubon, uiteindelijk gingen alle kinderen met een cadeautje en wat lekkers richting huis.   

De ECB wil de molenaars van korenmolen De Haas, de vrijwilligers van de Historische Kring, haar eigen vrijwilligers voor hun inzet.

Verder gaat onze dank uit naar De Vermeulen Groep, Gräper BV, Hubert van Straalen en Helge van Kalken. De Bietenoptocht was niet mogelijk geweest zonder bieten, dus een speciale dank je wel aan Giel van Eeden Petersman voor het leveren van de bieten.

        

Op zaterdag 10 september  heeft onze jaarlijkse viswedstrijd plaatsgevonden. De in totaal 12 deelnemers hebben samen 14 vissen gevangen. Chloë ving er het meeste en verdiende hiermee de eerste prijs. Raf werd met 1 vis minder 2de en Logan met weer een vis minder 3de. Mathijs en Jeff vingen ieder 1 vis 10 minuten na elkaar, waardoor Matthijs de 4de en Jeff de 5de plaats behaalde.
Florian moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten wegens een gebroken hengel.
Ook de deelnemers die niets hebben gevangen kregen een prijs mee naar huis.
Tussendoor hebben alle deelnemers iets te drinken en te eten gekregen, met dank aan Plus Verheul.

Na 2 jaar Koningsdag in huiselijke kring gevierd te hebben, was er dit jaar de traditionele optocht met versierde fietsen en de Koningsmarkt in Benthuizen.
Om 9 uur vertrok een oranje-rood-wit-blauwe stoet aan fietsen, traptractoren, skelters, steppen en dergelijke vanaf de Tas door het dorp. De optocht werd aangevoerd door Drumfanfare TTH uit Hazerswoude. Het eindpunt van de optocht was even voor 10:00 uur op de markt bij winkelcentrum de Korf.
Hier werd na het zingen van het Wilhelmus, de vlag gehesen door wethouder Schotanus.

  
Samen met de heer en mevrouw Daalhoff verzorgde de wethouder de prijsuitreiking voor de mooist versierde fiets, met leuke prijsjes van Profile Hans Janssen.
Aansluitend werd de markt voor geopend verklaard. De hele ochtend was het een gezellig samenzijn op de markt, waar verschillende verenigingen, bedrijven en particulieren kramen hadden. Voor de kinderen was er een springkussen en kleedjesmarkt, waar veel kinderen een extraatje verdiende door de verkoop van speelgoed, kinderkleding en dergelijke.
De activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door Hans Janssen, Plus Verheul, Fortune coffee, Gräper en Vermeulen groep.

Kon vorig jaar alleen de Home-edition van de Avond 4-daagse gelopen worden, dit jaar gingen de wandelaars gezellig gezamenlijk op pad. Afgelopen week is in Benthuizen de 53ste BAV (Benthuizer Avond Vierdaagse) gelopen. De wandelaars konden kiezen tussen afstanden van 5 en 10 kilometer. Hierbij werd gewandeld door Benthuizen, Zoetermeer, Gelderswoude, het Bentwoud en over de Kerkenpaden. Op een klein buitje na op vrijdag, aan het begin van de avond, was het goed wandelweer deze week.
Aan de start kregen de lopers een versnapering voor onderweg mee, die mogelijk is gemaakt door onze sponsoren Firma Hijdra, Landwinkel Sonneveld, Van Waay Interieurs en Plus Verheul.
Op vrijdag was er ook de Kinderwandeltocht. De allerkleinste liepen 1 maal 5 kilometer en kunnen zo kennismaken met de BAV. Op de laatste avond ontvingen wandelaars bloemen en lekkers van familie en vrienden die langs de route stonden. Ze werden bij het eindpunt muzikaal binnengehaald door de streetband Herriemenie uit Naaldwijk. Alle deelnemers van de BAV werden aan het eind beloond met een medaille of cijfertje en een ijsje.
Onderweg werden de lopers begeleid door verschillende vrijwilligers, die het verkeer regelden of de wandelkaarten afstempelden. DE EHBO werd verzorgd door Ruben en Wilfried van RVA Safety Services. De ECB wil alle vrijwilligers en de EHBO-ers hartelijk danken voor hun inzet. Zij zijn allemaal in het zonnetje gezet met een plantje van Verswinkel vd Kooy. Mocht u ook willen helpen als vrijwilliger bij de activiteiten van de ECB, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De BAV werd mede mogelijk gemaakt door De Vermeulengroep en de Cler Autoreclame.
Volgend jaar vindt de 54ste BAV plaats van 6 t/m 9 juni 2023. De inhaalavond komt volgend jaar te vervallen. De lopers kunnen ook dan weer kiezen voor 5 kilometer of 10 kilometer. De Kinderavond is op 9 juni 2023.

Op vrijdag 31 december 2021 is ons zeer gewaardeerd bestuurslid en penningmeester Wim Boevé overleden.
Op vrijdagmorgen 7 januari wordt in De Hoeksteen in besloten kring een dankdienst gehouden voor het leven van Wim. Vanwege de huidige coronamaatregelen kunnen helaas alleen de hiervoor genodigden deze dienst bijwonen. De familie vraagt degenen voor wie Wim dierbaar was, om omstreeks 12.30 uur na afloop van de dienst, een erehaag te vormen en mee te lopen vanaf De Hoeksteen naar de begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid om de familie in De Hoeksteen te condoleren.

Wim was sinds juni 2013 bestuurslid bij de stichting Evenementen Commissie Benthuizen in de functie van penningmeester. Wim zorgde dat de financiën, maar ook de subsidieaanvragen tot in de puntjes geregeld waren. Daarnaast was hij bij menig activiteit aanwezig met een helpende hand.
Dankzij zijn hulp, hebben we mooie activiteiten kunnen organiseren en daarmee goede herinneringen kunnen creëren bij veel dorpsgenoten.

We zullen Wim erg missen. Rust zacht Wim.