verslagen

De Sint had op een zonnige 25 november gerekend,

Daarom had hij voor een mooie Cadilac cabrio getekend,

Samen met zijn Pieten kwam hij daarmee in Benthuizen aan,

Waar ook wethouder Relus Breeuwsma bleek te staan,

Die hem welkom heette met een warme groet,

Terwijl de Pieten rondrenden in de stoet,

Af en toe kwam er wat regenen naar beneden,

Maar dan werd met paraplu’s doorgereden,

Bij de aankomst bij Dorpshuis de Tas was het droog,

Waarop de Sint blij uit de auto toog,

De Sint en de Pieten hadden voor de kinderen alle tijd,

En werden ze met veel lekker strooigoed verblijd,

In de Tas kon je leren een ballonfiguur te maken,

Waar ook vrijwilligers en Pieten een helpende hand uitstaken,

Start en finish werd door VIOS muzikaal begeleid,

Vele vrijwilligers zorgden tijdens de optocht voor de verkeersveiligheid,

Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers, Hijdra, Plus Benthuizen, Vermeulen Groep, Gräper, van Straalen, Arno Kaashoek,

Volgend jaar komen Sint en de Pieten weer op bezoek.

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de 51ste Bietenoptocht in Benthuizen. Het thema van dit jaar was Circus. Er waren rond de 75 bieten 's morgens opgehaald, die bij de optocht omgetoverd waren tot clowns, acrobaten, circusdieren en zelfs tot circustenten. Er liep zelf een kleine circusdirecteur tussen.
Aan de jury, Conny en Rob van Daalhoff, de moeilijke taak om uit alle kunstwerken de winnaars aan te wijzen.
Voordat de optocht met bieten en lampionnen van start ging, kreeg wethouder van cultuur Anouk Noordermeer het woord. Zij was naar Benthuizen gekomen om te vertellen dat de Bietenoptocht is erkent als immaterieel erfgoed en daarom zal worden opgenomen in het gemeentelijk register hiervoor.
Na de uitreiking van de bijbehorende oorkonde, ging de Bietenoptocht van start onder leiding van
Drumfanfare Altesa - De Zilk. Ook de wethouder liep dit jaar, samen met haar kinderen, de optocht mee.
Langs de route van de optocht stond veel publiek om te kijken naar alle lichtjes en mooi versierde bieten en kleurrijke lampionnen.
Weer terug bij de molen, volgde de prijsuitreiking. Alle winnaars kunnen wat leuks uitzoeken bij Fa. Hijdra met de gewonnen cadeaubon. Na het bekende foto-momentje met de winnaars, mochten alle kinderen die hebben meegelopen een zakje snoep uit de Winkel van Sinkel ophalen.
We willen alle vrijwilligers, Giel Van Eeden Petersman, de familie Smit, de Historische Kring, Molen de Haas, de Winkel van Sinkel, Aannemingsbedrijf Gräper B.V. en Vermeulen Groep hartelijk danken voor hun bijdrage.
 
Foto's van de bietenoptocht vindt u op onze facebookpagina https://www.facebook.com/ECBBenthuizen
 
Op 4 mei vond de jaarlijkse herdenking in Benthuizen plaats bij het oorlogsmonument op begraafplaats Vrederust. Het Signaal Taptoe, voor de 2 minuten stilte en het Wilhelmus erna, werden gespeeld door Kees van der Linden.
Aansluitend werden er 2 gedichten voorgedragen. Ceylin Draaijer, namens obs Arnoldus van Os, las het gedicht van Esmee Kamphuis, voor. Daniek van der Spek las namens de School met de Bijbel haar gedicht voor. Hierna legden zij samen een krans namens de bewoners van Benthuizen.
Namens Burgemeester en Wethouders sprak wethouder Relus Breeuwsma. Hij legde, samen met Hans van Kuijk, namens de gemeente een krans.
 
Op 5 mei werd door Vrij aan de Rijn de jaarlijkse tocht met legervoertuigen georganiseerd om het vrijheidsvuur door de gemeente Alphen aan den Rijn te verspreiden. Elf kinderen uit Benthuizen reden mee in de voertuigen.
 
Van 6 t/m 9 juni is in Benthuizen de 54ste Benthuizer AvondVierdaagse (BAV). Er waren 5 km- en 10 km-routes. De 5 km was veruit het populairst bij de wandelaars. Elke avond gingen er 93 geregistreerde deelnemers op pad, begeleid door een enthousiaste groep vrijwilligers die het verkeer regelde bij oversteekplaatsen en de startkaarten afgestempelde. De hele BAV was het mooi weer. Elke dag steeg de temperatuur een stukje verder, al nam de wind niet echt af. 
De eerste avond stond de Lange Land-route op het programma en werd iedereen bij vertrek op een snoepje en een pakje drinken door de firma Hijdra. Woensdag werd door de 10 km het traditionele Kerkpad gelopen en liep de 5km een rondje om de Benthuizerplas. Iedere loper had een lekker appeltje voor onderweg die ter beschikking zijn gesteld door Landwinkel Sonneveld, Donderdag liep iedereen door het Bentwoud met een flesje water van Plus Benthuizen. 
Op vrijdag mochten ook de kleinste deelnemers meelopen met de 5 km, de KinderBAV. Vrijdag liepen er ruim 156 wandelaars. Iedereen kreeg van Van Waay Interieurs extra water mee, omdat het deze dag erg warm was.
Deze slotavond werd iedereen bij de finish muzikaal welkom geheten door de Blaasbalgen en een ijsje van Plus Benthuizen. Twee deelnemers van de 10 kilometer werden extra in het zonnetje gezet. De één omdat zij het meeste aantal keer heeft meegelopen, namelijk 27 en de oudste deelnemer die voor de 25ste keer meeliep. Ook alle vrijwilligers werden in het zonnetje gezet voor inspanningen en werden bedankt met een roosje van verswinkel van der Kooy. Langs de routes werden automobilisten gewezen op de wandelaars, mede door de borden van Vermeulen Traffic. 
De ECB wil alle vrijwilligers, sponsors en RVA Safety Services hartelijk bedanken voor hun inzet bij deze geslaagde 54ste BAV.
De ECB kan altijd extra vrijwilligers en verkeersregelaars gebruiken. Wilt u helpen bij de Benthuizer AvondVierdaags, de Bietenoptocht, de Sinterklaasintocht en/of Koningsdag, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Op zaterdag 15 oktober 2022 werd voor de vijftigste keer de Bietenoptocht gehouden. Om half zeven werd door de jury gestart met het bekijken van de bieten. De opdracht om iets met molens te doen was door de kinderen goed begrepen. De jury had een moeilijke taak om uit al die molenbieten de mooiste te kiezen. Maar dat is hun toch gelukt. Hierna vertrokken ongeveer 150 kinderen en ouders met hun versierde bieten voor een rondtocht door het dorp. Hierbij werden zij voorafgegaan door de drumfanfare FBL uit Leiden, aangevuld met leden van de drumfanfare VIOS uit Zoeterwoude. We werden verast door hun, want alle instrumenten waren voorzien van mooie feestverlichting. Hierdoor werd het allemaal nog feestelijker.

Bij terugkeer bij de molen de Haas, die dit jaar 250 jaar bestaat, speelde zij nog een mooi afsluitnummer.

Hierna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en ontvingen zij een cadeaubon, uiteindelijk gingen alle kinderen met een cadeautje en wat lekkers richting huis.   

De ECB wil de molenaars van korenmolen De Haas, de vrijwilligers van de Historische Kring, haar eigen vrijwilligers voor hun inzet.

Verder gaat onze dank uit naar De Vermeulen Groep, Gräper BV, Hubert van Straalen en Helge van Kalken. De Bietenoptocht was niet mogelijk geweest zonder bieten, dus een speciale dank je wel aan Giel van Eeden Petersman voor het leveren van de bieten.