verslagen

Op 5 september j.l. is de jaarlijkse “Koppel viswedstrijd” in Benthuizen gehouden. Het was het eerste evenement van de Stichting Evenementen Commissie Benthuizen (ECB) sinds maart dit jaar.

Ondanks het feit dat de wedstrijd pas 2 weken van te voren was aangekondigd, deden er 12 koppels mee. Geheel volgens de nu geldende regels, waren er visvakken gemaakt voor de deelnemers op ruim 1,5 meter van elkaar. Ieder koppel kreeg een visvak toegewezen. Het publiek kon van een gepaste afstand, achter afzetlinten, de wedstrijd volgen.

Exact om 11 uur gaf John Jespers het startsein en werden de hengels uitgegooid. Al gauw werd de eerst vis binnen gehengeld door vader en zoon Sytse en Pieter en aan de jury getoond. In totaal werden er door de verschillende deelnemers 15 vissen gevangen. De vissen die gevangen waren, werden gelijk geteld en teruggezet in het water. Dit om onnodig dierenleed  te voorkomen. Het was een vrolijke drukte bij de witte ophaalbrug bij De Dijk.

Om exact 13.00 uur is de wedstrijd beëindigd en het aantal geregistreerde vissen geteld. Het viskoppel wat zich de winnaar van 2020 mag noemen, heeft 4 vissen gevangen. Er waren meerdere koppels met 3 vissen, dus hierbij telde de tijd mee van de eerst gevangen vis.

De winnaars zijn 

1ste Bart en Bram

2de Sytse en Pieter

3de Jelmer en Jouke

De St. ECB bedankt alle enthousiaste vissers en hoopt jullie volgend jaar weer bij de viswedstrijd te zien.

De viswedstrijd is mogelijk gemaakt door verswinkel GJ van der Kooy en Plus Verheul.

Door alle maatregelen en regels vindt er dit jaar geen Benthuizer Avonvierdaagse plaats komende week. De wandelroutes willen wij u niet onthouden . U kunt de routes hier downloaden en wandelen wanneer het u uitkomt. U wandelt op eigen verantwoordelijkheid. Houdt u altijd aan de geldende verkeersregels en maatregelen die door de overheid en RIVM zijn voorgeschreven.

De routes starten bij dorpshuis de Tas en eindigen daar ook. Ze zijn niet gecontroleerd dit jaar, er kunnen dus niet vermelde afsluitingen en omleidingen zijn. Mocht u foutjes in de route ontdekken, kunt u ze doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel wandelplezier.

Routes 10 kilometer:

Bentwoud

Kerkepad

Noordpolder

Lange Land Route

 

Routes 5 kilometer:

Bentwoud

Benthuizerplas

Rondje Benthuizen

Lange Land Route

Door de overheid ingestelde maatregelen zullen de activiteiten op Koningsdag, de herdenking bij het monument op 4 mei, het ontsteken van de bevrijdingsvuur op 5 mei en de Benthuizer Avond Vierdaagse in juni niet doorgaan.

Datum                                    Activiteit

27 april 2020                          Koningsdag (geen activiteiten)

04 mei 2020                           Dodenherdenking (geen publieke herdenking bij het monument, speel als trompettist om 19:58 uur de Taptoe Infanterie in tuin)

05 mei 2020                           75 jaar Bevrijding (geen feestelijke intocht van het bevrijdingsvuur of andere festiviteiten)

15 t/m 19 juni 2020               Avond 4 daagse (afgelast)

19 juni 2020                           Kinderwandeltocht (afgelast)

5 september 2020                 Viswedstrijd 

10 oktober 2020                    Bietenoptocht (afgelast)

28 november 2020                Intocht Sinterklaas

Het lijkt een vanzelfsprekendheid elk jaar: Koningsdag met vrijmarkten en spellen, de Dodenherdenking op 4 mei, 5 Mei festiviteiten zoals de Libertytour en elke vijf jaar een bevrijdingsbrunch of gewoon de kermis. Bijzondere gebeurtenissen in onze dorpen, georganiseerd door lokale verenigingen, die vele inwoners aanspreken. 

2020 zou een bijzonder jaar worden: het jaar waarin we vieren dat Nederland 75 jaar geleden haar vrijheid terug kreeg. 2020 is een bijzonder jaar, maar dan heel anders dan we ons voorgesteld hadden. Het onvoorstelbare is gebeurd.

Juist nu ervaren we aan den lijve, dat we beperkt zijn in ons doen en laten. Geen groots gevierde Koningsdag, geen extra aandacht voor de mensen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog en geen grote feesten om de bevrijding te vieren. Het afgelasten van feesten is niet leuk, maar het niet doorgaan van de lokale dodenherdenkingen doet pijn.

De boodschap van het herdenken op 4 mei en het vieren op 5 mei heeft nog niets aan kracht ingeboet. Daarom is gekeken naar wat wel kan. Welke vertrouwde elementen van beide dagen kunnen ‘gewoon’ of ‘anders dan gewoon’ doorgaan.

 

4 mei

Elk element op deze dag heeft een bijzondere lading. Helaas kunnen grote bijeenkomsten, zoals de herdenkingsdienst in de Brugkerk en de stille tochten, niet doorgaan. Maar wat kan er wel? 

Wij vragen u de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Het gemeentebestuur zal op deze dag op een niet nader bekend te maken moment een krans leggen bij de monumenten in onze dorpen. Beeldmateriaal hiervan zal later die dag op Studio Alphen te zien zijn.

Het staat u vrij in de dagen rond 4 mei zelf bloemen neer te leggen bij de monumenten. Doe dit veilig: niet in groepen (max. drie personen) en op afstand van anderhalve meter van anderen. Dit hoeft niet perse op 4 mei. U kunt ook digitaal bloemen bij het monument leggen, via de website www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten.

Vanaf half 6 zal via Studio Alphen ook de kranslegging bij het monument aan het Burgemeester Visserpark door de burgemeester met de gebruikelijke toespraak te zien zijn. Deze opnamen zullen eerder die dag worden opgenomen. 

Van 10 voor 8 tot 2 voor 8 zullen de klokken van de Bernarduskerk in de Groenendijk, de Ontmoetingskerk en de Brugkerk in Koudekerk luiden.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om de nationale herdenking op de televisie te volgen.

Benthuizenaren worden opgeroepen om op 4 mei om 20:00 uur tijdens de twee minuten stilte voor de eigen woning in de tuin of op het balkon te gaan staan. Zoals al eerder via de Facebookpagina van de ECB is vermeld en in navolging op het verzoek van het Nationaal Comité, worden trompettisten gevraagd de taptoe (Last post) te blazen, voorafgaande aan de twee minuten stilte. Ook dit weer vanuit de deuropening, de tuin of het balkon.

 

5 mei

Geen feesten, maar een oproep aan allen om de gehele dag uitbundig te vlaggen!

’s Avonds kunt u voor de televisie meezingen bij het 5 Mei-concert in Amsterdam.

Till we meet agian!

 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u terecht bij de lokale verenigingen.

Oranjevereniging Koudekerk aan den Rijn

Comité 4 mei Hazerswoude

Evenementen Commissie Benthuizen

In heel Nederland, maar ook in andere landen, worden er beren op de vensterbank gezet. Het doel hiervan is dat kinderen bij het halen van een frisse neus op berenjacht kunnen. Op Facebook zijn verschillende berenjacht-facebookgroepen. Mensen plaatsen foto’s van hun beren met #berenjacht.  Je kan de locatie in Benthuizen aanmelden via dit formulier en dan plaatsen we je automatisch op de onderstaande kaart.
Je kunt ook een foto van je beer op social media plaatsen met #berenjacht #Benthuizen.

Heb geen knuffelbeer in huis om voor het raam te zetten, kun je ook altijd een kleurplaat printen (https://www.ecb-benthuizen.nl/images/Beren.pdf) en deze voor het raam hangen.

Mocht je de speurtocht nog iets leuker willen maken, type dan in facebook in het zoekveld ‘’berenbingo” en je vindt verschillende berenbingo- en berentelkaarten

Kaart: 

De locatie kan iets afwijken van het echte adres, maar dat maakt het zoeken leuker. Ververs de pagina als jouw locatie er nog niet bij staat.

Houd je wel te allen tijde aan de maatregelen van het kabinet en het RIVM, zodat het voor iedereen leuk en veilig blijft.