verslagen

Van 20 mei tot en met 24 mei werd in Benthuizen de Avond Vierdaagse gelopen, beter bekent als de BAV (Benthuizer AvondVierdaagse). De 4 * 10 km werd voor de 52ste keer georganiseerd en de 4 * 5 km voor de vierde keer. De 4 * 5 km wordt elk jaar populairder. De hele week kreeg het wandelweer van de site weeronline.nl een 9,  dus het weer werkte goed mee.

Op maandag werd de Lange Land route gelopen. Ze kregen bij de start een heerlijk appeltje mee van Landwinkel Sonneveld. 
Op dinsdag  liep de 10 km-route over het Kerkpad. De wandelaars van de 5 km liepen rond de Benthuizerplas. Iedere deelnemer kreeg van de firma Hijdra een snoepje en een pakje drinken mee. Op woensdag hadden de meeste wandelaars een rustdag. Een aantal wandelaars haalde een wandeling in, omdat ze op een andere dag de week niet konden lopen. Donderdag liepen beide routes door het Bentwoud. Bij de start ontvingen alle wandelaars iets drinken van Ani's bloemen en planten en van Goudsmid atelier Gregor. Vrijdag, alweer de laatste avond liepen ook de kinderen mee van de kinderavond (1 maal 5 km). Bij de start ontving iedere wandelaar een flesje water van Van Waay interieurs. Onderweg werd iedereen ook nog getrakteerd op een ijsje van Plus Verheul.  De 10 km liep de Noordpolder-route, terwijl de 5 km een rondje Benthuizen deed. Bij aankomst op de Sportlaan werden de wandelaars binnengehaald door vrienden en familie met bloemen en snoepjes. De Baggerbeugels uit Boskoop zorgde voor een gezellige muzikale omlijsting. 
De Benthuizer Avondvierdaagse werd mede mogelijk gemaakt door de Vermeulen Groep, Hagoort Sails BV, Verswinkel van der Kooij, Landwinkel Sonneveld, Firma Hijdra, Ani's Bloemen en Planten, Goudsmid Atelier Gregor, Van Waay interieurs en Plus Verheul.
Verder hebben vele vrijwilligers (verkeersregelaars, EHBO-ers, stempelaars) zich ingezet voor de wandelaars en die willen wij dan ook heel erg hartelijk danken voor hun inzet.

De weergoden zaten niet mee dit jaar op Koningsdag, begon de opening zonnig. Om 9 uur ging een stoet van versierde fietsen, steppen en kinderwagens onder begeleiding van THT door Benthuizen heen. Om even voor 10 uur kwam de stoet aan op het evenemententerrein rond Winkelcentrum de Korf.  Profile Hans Janssen beloonde de 3 mooiste versierde voertuigen met een leuke fietsprijs.

Koningsdag 2019

Om 10 uur werd het Wilhelmus gespeeld, waarna de vlag werd gehesen door de heer Wijnand Goudzwaard, die de dag ervoor een lintje mocht ontvangen. Hierna opende wethouder Schotanus de Koningsmarkt.

Op 7 oktober 2018 werd weer de jaarlijkse Rabobank Bietenoptocht gehouden in Benthuizen. Het thema dit jaar was ‘Sprookjes’. 's Morgens konden er bieten, geleverd door familie van Straalen, opgehaald worden bij molen de Haas. Voor degenen die het niet zelf kunnen, werd de biet ter plekke uitgehold, met dank aan Hans de Wit. Zo’n 60 kinderen zijn creatief aan de slag gegaan en hebben hun biet veranderd in een prinses, koets, snoephuisje, sprookjesdieren, kabouter of kasteel.

Vanaf 18:30 uur werden alle kunstwerken aan de jury getoond. De jury had vervolgens de moeilijke taak om in elke leeftijdscategorie de mooiste biet uit te zoeken.

Om zeven uur ging de optocht van start, onder begeleiding van de drumfanfare Vios uit Zoeterwoude. Naast kinderen met een versierde biet, liepen ook veel kinderen met een mooi verlichte lampion mee, waarvan een deel zelfgemaakt. Na een rondgang door het dorp,waarbij op het eind jammer genoeg een klein buitje uit de lucht kwam vallen, eindigde de hele stoet om 20:00 uur weer bij de molen De Haas.

Terug bij de molen de Haas werden de winnaars bekend gemaakt en kregen alle kinderen een klein cadeautje en een zakje chips.

De ECB wil alle sponsoren en vrijwilligers bedanken voor het mogelijk maken van de Rabo Bietenoptocht.

Afgelopen zaterdag, 24 november, kwam Sint aan in Benthuizen. Sint heeft altijd een erg drukke agenda, dus had hij voor het vervoer een helikopter geregeld. Helaas kon deze door de mist niet opstijgen. In allerijl moesten de Sint en zijn Pieten ander vervoer regelen naar Benthuizen. De Sint kwam met een aantal Pieten in de koets en de rest van de Pieten kwam per tractor en fiets aan. Dit is natuurlijk niet zo snel als een helikopter, dus de Sint kwam een minuut of 10 later aan dan verwacht. Per optocht, onder leiding van de Pietenband uit Den Haag, ging alle kinderen achter de koets aan. De optocht eindigde bij dorpshuis de Tas, waar wethouder Schotanus de Sint hartelijk welkom heette in het dorp.

Sint had voor de prijswinnaars van de kleurwedstrijd een cadeautje meegenomen en nam buiten en binnen uitgebreid de tijd om alle kinderen een handje te geven of met ze op de foto te gaan. In de Tas was clown Barrino aanwezig om alle kinderen te vermaken met zijn grappen, grollen en ballonfiguren. Even na vieren vertrokken de Sint en Hoofdpiet. De andere Pieten bleven nog gezellig bij de kinderen. De ECB wil PLUS Verheul, Fa. Hijdra, koetsier Wim Huegenin, aannemersbedrijf Gräper, De Tas Dorpshuis & Eetcafé, Barry van der Salm, Benthuizer Tennis Club en vrijwilligers hartelijk danken voor hun bijdrage en inzet.

Om 09:00 uur stonden de muziek van TTH klaar om in optocht door Benthuizen te gaan. Een bontgekleurde optocht van versierde fietsen, steppen, skelters en kinderwagens trok door het dorp. Petje af voor de verkeersregelaars die in alle vroegte klaarstonden om alles veilig te laten verlopen. Even voor tienen arriveerde het gezelschap op de markt. Daar stond wethouder de heer Schotanus klaar om de markt te openen.
Het Wilhelmus werd ten gehore gebracht en de vlag werd gehesen door de heer Cor Boonstra. De heer Boonstra is één van de oprichters van de Evenementen Commissie Benthuizen, welke dit jaar 50 jaar bestaat. De Historische Kring had ter gelegenheid hiervan hun kraam vol hangen met foto’s en krantenartikelen van de ECB. Voor de oud-bestuursleden was een terras ingericht waar zij konden genieten van een lekker kopje koffie en een oranje tompouce.


Op de markt was het gezellig druk. De bezoekers konden genieten van de muziek van popkoor Mikado, kijken naar een demonstratie van de NAS en tennissen op mini-tennisbanen van BTC .Veel organisaties en goede doelen presenteerde zich op de markt en de brandweer was actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De ECB dankt alle vrijwilligers, Fortune, Profile Hans Janssen, Plus Verheul, Hijdra, Vermeulen Traffic, Jongerius, Gräper, Eljo kraamverhuur en de gemeente Alphen aan de Rijn voor hun inzet en bijdrage deze dag.